12 Heilige nachten

De 12 nachten vanaf de kerstnacht tot Driekoningen op 6 januari zijn bijzondere, magische nachten. Deze tijd wordt vanaf de donkerste dag van het jaar naar de geboorte van het licht gevierd tijdens de winterzonnewende. We bereiden daarmee voor op de bijzondere tijd die daarna volgt.

De stilstaande tijd

Het is een belangrijk moment in het jaar wat ook wel de tijd tussen de tijd wordt genoemd. Het past voor mij wel bij het gevoel als een egeltje de donkere aarde in te kruipen en te zijn met mijn wezen. Reflecterend op wat er is, wat er was en wat er zal zijn. Het is alsof mijn lichaam vanaf oktober al fysiek aan me trekt.
De natuur trekt zich terug, het blad verdwijnt van de bomen. Alles komt tot stilstand. En in die stilstand lijkt alles doods en nors en donker. Dit stilstaan is superwaardevol voor onze innerlijke reflectie. De ruimte om te ontspannen en rust geeft uiteindelijk weer licht en ruimte voor nieuwe creatie. En dat is ook wat er gebeurt onder de grond. Daar kiemt ondertussen het zaad weer voor het nieuwe jaar. 

De mens van deze tijd is door het elektrische licht en de klok niet meer zo aangewezen op dit keerpunt in het jaar. En toch is fijn om juist nu in deze tijd waar het altijd druk is en stress op de loer ligt, zo goed mogelijk proberen het werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Hopelijk mag je ruimte nemen voor bezinning zodat je je kan voorbereiden op het nieuwe jaar.

laaggradige ontstekingen

Voorspellende dromen

Ze zeggen dat de dromen in deze 12 nachten veel zeggen over wat jij het afgelopen jaar moest verwerken en voorspellingen geven voor het komende jaar. Anderen zeggen dat elke nacht van die 12 nachten een maand van het komende jaar vertegenwoordigt. Met die gedachte is het een mooie traditie om naast je bed een pen en papier neer te leggen om de dromen op te schrijven direct na het wakker worden. 

Het is een fijne en bijzondere tijd die je kan gebruiken om jezelf als het ware te reinigen en om jezelf te ontmoeten. Het kan een mooie tijd zijn om uitgebreid en liefdevol jouw jaar te reflecteren en je plannen en wensen op papier te schrijven voor het nieuwe jaar. 

De heilige nachten op een rij

 • De eerste nacht is de Moedernacht, waarin de oude zon sterft in de schoot van de moeder. Je eert tijdens zonsondergang de oude zon met een ritueel en eet deze avond veel.
 • De tweede nacht: kijk terug op het oude jaar.
 • De derde nacht: laat het oude leven achter.
 • De vierde nacht: breng een offer en laat achter wat jou niet meer dient.
 • De vijfde nacht: het is tijd om je eigen pad te vinden.
 • De zesde nacht: stap van het oude in het nieuwe jaar.
 • De zevende nacht: richt je op jouw zielendoelen en vind je balans.
 • De achtste nacht: maak contact met je gidsen en voorouders.
 • De negende nacht: laat je beschermen door je voorouders.
 • De tiende nacht: open hart en ziel voor je spirituele vermogens.
 • De elfde nacht: wie ben jij werkelijk?
 • De twaalfde nacht: voel je levenskracht!

En dan op naar het licht van 2024

In het licht van het vuurwerk worden vaak de mooiste nieuwjaarswensen uitgesproken.
“Dit jaar ga ik echt meer sporten, gezonder eten of liever zijn voor mezelf.”

Vaak zijn onze nieuwjaarwensen einde januari alweer aardig zoek. Omdat we dit zo gewoon zijn vraag ik me af, waarom nemen we vandaag niet gewoon een beslissing? Als je iets wilt veranderen of wilt aanpassen, waarom dan wachten? Het blijkt dat het vaak het beste werkt als je meteen werk van je plan maakt. 
Aanvullend kan het uitspreken van je plan met een vriend of partner je ook bekrachtigen. Daarmee weet een ander ook van je voornemen en kan je liefdevol hieraan herinneren als je het zelf vergeten bent.

Als je iets wilt veranderen kan het helpen als je dit deelt.