Groentekroketten
Ik ben dol op kroketten maar ik eet geen vlees of vis dus de melige groentekroket uit de snackbar sla ik liever over! Nu ik weet hoe makkelijk ze zelf te maken zijn wordt dit een vaste gast in mijn kookboek!
Receptinspiratie met mijn eigen twist uit Havermoutje
Ingrediënten vulling groentekroketten
Ingrediënten voor 8 flinke of 16 kleine kroketten
- 40 gram havermeel
- 250 gram ricotta
- 100 gram broccoli*
- 100 gram pompoen*
- 25 gram zonnebloempitten*
- 1 tl peper
- 1 tl zout
- 1 ei
- kokosolie om te frituren
Om te paneren
75 gram havermout
75 gram havermeel
1 geklopt ei
*deze ingrediënten kun je dus eindeloos variëren. Tips:
– 200 gram zachte geitenkaas + 2 tl gehakte tijm
– 200 gram gerapste oude kaas + 2 tl fenegriek
– 100 gram zoete aardappel + 2 tl tijm + 100 gram geitenkaas
– 100 gram aardappel, 50 gram erwten, 25 gram wortel + 25 gram champignon, 2 tl paprikapoeder

Hoe maak je het?
- Meng voor de vulling alles, behalve het ei, door elkaar in een grote kom.
- Klop het ei los en voeg dat toe en meng het tot een smeuig geheel.
- Maak er een lange worst van op bakpapier in de grootte die je wilt. Laat het 30 minuten in de koelkast opstijven.
- Zet ondertussen voor het paneren 3 borden klaar met havermeel, geklopte 2 eieren en havermout.
- Vorm de kroketjes en rol ze eerst door het havermeel, dan door het ei en als laatste door de havermout.
- Bak ze rondom in een laagje kokosolie bruin. Ik frituur ze niet onder de kokosolie (wat natuurlijk wel kan), maar rol ze langzaam door de olie. En laat het even met gesloten deksel op laag vuur stomen zodat binnenkant ook goed warm wordt. Als je 1 liter kokosolie gebruikt dan kun je ze binnen 4 minuten krokant frituren.