Overheerlijke aardse bietenburgers + Favorecept van mijn gezin

Ik ben nooit dol geweest op bieten. Sterker nog dat was de groente die ik altijd ontweek. Totdat ik ze rauw proefde… Wat een smaaksensatie! Nu staat hij regelmatig op het menu en ik heb zelfs mijn gezin enthousiast gemaakt. Ik maak er nu pannekoeken, crumble ovenschotels van en heerlijke burgers van!

Receptinspiratie uit The Green Kitchen at home

Ingrediënten burger

Ingrediënten voor 8 flinke of 12 kleine burgers

  • 3-4 rauwe geschilde bietjes
  • 10 gram verse basilicum
  • 1 kleine gepelde ui
  • 2 gepelde tenen knoflook
  • 150 gram havervlokken
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eieren
  • 200 gram feta of tofu of vegan feta* (zie extra recept)
  • 1 theelepel zeezout
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra vierge olijfolie of kokosolie om in te bakken 
    Koolsla
  • 120 ml volle ongezoete yoghurt
  • 1 eetlepel biologisch ongefilterd appelazijn
  • 1 theelepel rauwe honing
  • Zeezout en versgemalen peper
  • ½ witte kool
  • 2 wortels, bovenkant, verwijderd.
    Opdienen met
  • Grote slabladeren (in plaats van brood)
  • Rijpe avocado in plakjes
  • Tuinkers
  • Geroosterde pitten, zoals pijnboom- pompoen- of zonnebloempitten

 

Bietenburger

 Hoe maak je het?

Rasp de bietjes grof, snijd de basilicumblaadjes grof, snipper de ui en knoflook en meng dit met de havervlokken en olie in een mengkom. Breek de eieren boven, verkruimel de feta erover, breng op smaak met peper en zout en roer door elkaar. Dek af en zet minstens 30 minuten in de koelkast tot de havervlokken het vocht te hebben geabsorbeerd. Maak intussen de koolsla klaar. Roer de yoghurt, azijn en honing in een schaal door elkaar en voeg zout en peper toe. Rasp de kool en wortels of snijd ze fijn en voeg toe aan de schaal. Meng goed en zet weg.

Vorm met je handen 6-8 burgers van het bieten-havermengsel. Verhit op middelhoog vuur een koekenpan, als deze warm is doe er 1 eetlepel olie in. Bak de burgers een paar minuten aan beide kanten. Dien op in kommen, samen met slablaadjes, avocado, koolsla, tuinkers en pitten of in een volkoren broodje.

Tip: Voor kinderen zijn deze burgers een overheerlijk gezond alternatief. Laat ze zelf hun broodje versieren voor extra pret.