Zelfgemaakte granola

Stel je eens voor dat je de heerlijke zelfgemaakte krokante granola-geur uit jouw oven komt in het weekend. Kost je minder dan een half uur. Met precies die ingredienten die jij en je gezin het lekkerst vindt. Of ieder zijn eigen potje met eigen granola. Heel makkelijk met kinderen te doen…

Ingrediënten

Voor circa 600 gram

  • 100 gram gepofte quinoa of 100 gram andere vlokken
  • 100 gram ongebrande noten
  • 50 gram havervlokken
  • 5 eetlepels boekweit (of kasha= gepofte boekweit)
  • 3 volle eetlepels zonnebloempitten
  • 3 volle eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 1 kleine theelepel (Keltisch) zeezout
  • 2 eetlepels roomboter (dan wordt het krokanter) of kokosolie

Optioneel toe te voegen na afkoeling:

  • 1,5 eetlepel anijs- en/of venkelzaad
  • 1 theelepel kaneel of kardemom (rond sinterklaas doe ik er altijd koekkruiden doorheen, maar dat kan ook prima het jaar door)
  • 2 eetlepels hennepzaad, wat lijnzaad of chiazaad.
zelfgemaakte granola recept

Hoe maak je het?

Zet in de oven aan op 140 graden. Smelt de boter. Spreid alle ingrediënten (met uitzondering van de quinoa en kasha) uit over een bakplaat en meng ze goed. Meng het zout met de olie en verdeel dit over het mengsel. Zet de cruesli ca. een half uur in de oven. Wel om de 8-10 minuten alles even doorscheppen. Na een half uur haal je het uit de oven en voegt de extra ingredienten toe en laat het afkoelen. Goed afgesloten bewaren in een dichte trommel/pot.