De cruciale rol van Vitamine D in ons lichaam

Vitamine D, vaak aangeduid als de “zonnevitamine”, is een vitale voedingsstof die een cruciale rol speelt bij het behoud van de algehele gezondheid en het welzijn. Deze blog zal het belang van vitamine D onderzoeken door in te gaan op de functies ervan, de gevolgen van een tekort en de impact van dit tekort op de wereldwijde gezondheid, met een focus op statistieken en onderzoeken.

Vitamine D begrijpen
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die het lichaam kan produceren bij blootstelling aan zonlicht. Het kan ook worden verkregen uit voedingsbronnen zoals vette vis (zalm, makreel), verrijkte zuivelproducten en supplementen.
Vitamine D heeft verschillende essentiële functies in het lichaam.

👇

 

Vit D

Vitamine D heeft verschillende essentiële functies in het lichaam:

Gezondheid van de botten¹: Vitamine D is cruciaal voor de opname van calcium en fosfaat, die beide essentieel zijn voor het behoud van sterke en gezonde botten. Zonder voldoende vitamine D kunnen botten broos worden en vatbaar voor fracturen.

Ondersteuning van het immuunsysteem²: Vitamine D speelt een rol bij het moduleren van het immuunsysteem. Het helpt het lichaam te verdedigen tegen infecties en vermindert het risico op auto-immuunziekten.

Stemming en geestelijke gezondheid³: Steeds meer onderzoek bewijst het verband tussen vitamine D-niveaus en geestelijke gezondheid. Lage niveaus van vitamine D zijn in verband gebracht met aandoeningen zoals depressie en seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Cardiovasculaire gezondheid: Sommige studies hebben vitamine D-tekort gekoppeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waaronder hypertensie en hartaandoeningen.

Statistieken over vitamine D-tekort

Om het belang van vitamine D te benadrukken, laten we eens kijken naar enkele statistieken met betrekking tot het tekort:

Wereldwijde prevalentie: vitamine D-tekort is een wereldwijd probleem. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden naar schatting 1 miljard mensen over de hele wereld aan onvoldoende vitamine D-spiegels.

Leeftijd en geslacht: Bepaalde demografische groepen zijn meer vatbaar voor tekorten. Oudere volwassenen, met name die ouder dan 65, lopen een hoger risico, net als vrouwen, vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Geografische variatie: Regio’s met beperkt zonlicht, zoals noordelijke breedtegraden tijdens de wintermaanden, hebben een hogere prevalentie van vitamine D-tekort. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat ongeveer 42% van de Amerikaanse bevolking in de winter een tekort aan vitamine D heeft.

Gevolgen voor de gezondheid: Vitamine D-tekort is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder osteoporose, verhoogde gevoeligheid voor infecties, auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en zelfs bepaalde soorten kanker.

Een aantal oorzaken waarom vitamine D-tekort zo wijdverspreid is:
Onvoldoende blootstelling aan de zon: Moderne levensstijlen houden vaak in dat je meer tijd binnenshuis doorbrengt, waardoor blootstelling aan de zon wordt beperkt. Zorg dus dat je in de veilige uren van de zon (zeker niet op het heetst van de dag) met ontblote armen en borst zonder zonnebrand minsten 20 minuten dagelijks zon opneemt.

Voedingsfactoren: Veel mensen hebben diëten zonder vitamine D-rijk voedsel, en veganistische of vegetarische diëten kunnen het risico op een tekort verder verhogen. Voeding waar veel vitamine D in voorkomt zijn sardines, ansjovis, forel, zalm, tong, makreel, haring en ei. Als veganist heb je hier dus wel een uitdaging. Vit d 2 komt voor in plantaardige voeding als brood en granen, paddenstoelen, noten en zaden. Vit d3 is de dierlijke variant en is voor ons lichaam veel effectiever.

Huidskleur: Personen met een donkere huid produceren minder vitamine D wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, waardoor ze een hoger risico op een tekort lopen. Juist in landen als Nederland lopen zij door de beperkte zonuren meer risico tekorten op te lopen.

Obesitas: Overtollig lichaamsvet kan vitamine D vastleggen, waardoor het minder beschikbaar is voor gebruik door het lichaam.

Conclusie
Vitamine D is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. De statistieken en onderzoeken die in deze blog worden beschreven, benadrukken de prevalentie en gevolgen van vitamine D-tekort. Om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, kun je overwegen om meer tijd buitenshuis door te brengen, vitamine D-rijk voedsel tot je te nemen of supplementen te nemen (zorg dan wel dat je de juiste neemt in de juiste hoeveelheid: in onze praktijk kunnen we dit testen, de ideale waarde is boven de 100 n/mol). Door dit tekort aan te pakken, kunnen we belangrijke stappen zetten in de richting van het verbeteren van de wereldwijde gezondheid en het voorkomen van een breed scala aan gezondheidsproblemen die verband houden met onvoldoende vitamine D-spiegels.

Bronnen
¹ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31687100/

² https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34322844/

³ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36682625/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25270233/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33397599/

 

Waarom testen?

Vitamine D spiegels schommelen nogal door het jaar heen. In de zomermaanden heb je zeker andere spiegels dan in de wintermaanden. Regelmatig checken geeft zekerheid over wat de waarden zijn zodat je beter kunt sturen wat je nodig hebt om je waarden op peil te houden.

Juist als je denkt dat het bij jou wel goed zit: Doe een test.

Hoe werkt het?

  • Een Vitamine D meting kun je eenvoudig thuis af nemen. De test wordt anoniem in een onafhankelijk lab (Vitas, Oslo) geanalyseerd. Na 10 – 20 dagen kun je de uitslag online bekijken.
  • Je ontvangt een online rapport, inclusief tips voor een gezondere leefstijl.
  • Een (online) consult, waarin we de meting bespreken en waarin je vragen kunt stellen.
    >>> Optioneel (tegen meerprijs) kun je een vetzurentest doen. Dit geeft je een algeheel beeld op de markers: hart- vaatrisico, mentale gezondheid, darmdisbalans en zeer belangrijk: is je celmembraam permeabel met andere woorden; komt de voeding die je eet wel in je cellen? Dit zijn belangrijke markers op laaggradige ontstekingen.

Waar werk ik mee?

De suppletie waarmee ik werk zoek ik uit op kwaliteit/prijsverhouding met bewezen resultaten en zo natuurlijk mogelijk.

Weet jij soms ook niet waar je moet beginnen?

In dit E-book vind je een paar handige stappen die aan de basis liggen van een goede gezondheid.

Workshop Terug naar je natuur

Het stilstaan en je zintuigen scherp zetten; was de oefening die mee het meest heeft geraakt. En met mijn ogen dicht stappen maken en voelen vertrouwen dat het goed komt ook al maak ik kleine stapjes. Voelde in het begin wat wankel maar door kleiner stapjes te maken ging het beter.’

Desiree Rienks-Adank 
Desiree Rienks-Adank

Workshop Terug naar je natuur

‘De oefening een object in de natuur te zoeken, die representatief stond voor de gevoelens die ik had op dat moment had, was erg treffend. Het was een inspirerende manier om me bewust te zijn van de gevoelens/ belemmeringen die ik had en daarnaast gaf Louisa me handvatten om op praktische manier hiermee aan de gang te gaan! Super gave en leerzame stiltewandeling!

Simone Koole 
Simone Koole

Workshop Fermenteren

Je geeft veel informatie, je weet zo veel.
De hoeveelheid aan verschillende informatie is zo van toegevoegde waarde. Ook ketchup maken en meteen een ‘eindproduct’ hebben.

Caroline Mol 
Caroline Mol

Workshop Terug naar je natuur

‘Wat een mooie ervaring. Een heerlijke wandeling in een prachtige omgeving en Louisa weet hierbij de juiste toon te zetten zodat je helemaal tot rust komt en 1 wordt met de natuur en je eigen gedachten/emoties.

Yvonne van Mullem 
Yvonne van Mullem

Workshop Terug naar je natuur

‘Louisa heeft me begeleidt bij een natuurwandeling. Ik ben graag in de natuur, maar toch gaan veel dingen onbewust aan me voorbij. Door de oefeningen van Louisa was ik me bewust van de natuur. Ik genoot volop van de natuur, de geluiden, kleuren, vormen!’  

Simone Koole 
Simone Koole