Fuel your mind with Brain-Boosting Foods

Je hersenen zijn krachtpatsers die de juiste brandstof nodig hebben om optimaal te functioneren. Net zoals jij geen diesel in je gastank gooit zodat je auto zijn werk blijft doen,  is het belangrijk dat je de juiste voeding kiest om je cognitieve gezondheid te ondersteunen.

In deze blogpost noem ik enkele van de beste hersenstimulerende voedingsmiddelen die je kunnen ondersteunen je geheugen, je focus en je algehele hersenfunctie te ondersteunen.

👇

 

brainfood

Vette vis:
Vette vis zoals zalm, makreel en forel zijn rijk aan omega-3-vetzuren, met name DHA, wat cruciaal is voor de gezondheid van de hersenen. Deze gezonde vetten helpen het geheugen, de stemming en de cognitieve functie te verbeteren. Probeer minstens drie keer per week vette vis op je menu te zetten te plukken.

Bessen:
Bessen, zoals bosbessen, aardbeien en bramen, zitten boordevol antioxidanten die hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen. Het is ook bekend dat ze de communicatie tussen hersencellen verbeteren, waardoor het geheugen en de cognitieve vaardigheden mogelijk worden gestimuleerd.

Noten:
Noten, vooral walnoten en amandelen, bieden een gezonde dosis antioxidanten, omega-3-vetzuren en vitamine E. Deze voedingsstoffen kunnen helpen de hersenfunctie te verbeteren en kunnen zelfs het risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang verminderen.

Donkere bladgroenten:
Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zitten vol met vitamines, mineralen en antioxidanten die de gezondheid van de hersenen ondersteunen. Ze zijn rijk aan vitamine K, luteïne, foliumzuur en andere voedingsstoffen die kunnen helpen de cognitieve achteruitgang te vertragen.

Volle granen:
Volle granen zoals haver, quinoa en bruine rijst zorgen voor een constante toevoer van energie voor je hersenen. Ze geven glucose langzaam af, waardoor de concentratie en focus gedurende de dag behouden blijven.

Avocado:
Avocado’s zijn een geweldige bron van gezonde vetten en vitamine K. Deze vetten ondersteunen de gezondheid van de hersenen en vitamine K is essentieel voor de cognitieve functie en het geheugen.

Kurkuma:
Curcumine, de actieve verbinding in kurkuma, heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Sommige studies suggereren dat het kan helpen het geheugen te verbeteren en zelfs de productie van van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) te stimuleren, een groeihormoon geassocieerd met de hersenfunctie.

Eieren: Eieren zijn rijk aan choline, een voedingsstof die een cruciale rol speelt in het geheugen en de cognitieve functie. Choline is een voorloper van acetylcholine, een neurotransmitter die belangrijk is voor leren en geheugen. En die mogen echt vaker op het menu dan 2 x per week, die norm is echt verouderd. Dagelijks mag een ei op je menu om zijn waardevolle aanvulling!

Broccoli:
Broccoli is een geweldige bron van vitamine K en andere antioxidanten. Deze verbindingen helpen hersencellen te beschermen en de cognitieve functie te verbeteren.

(N.B. Broccoli-kiemen zijn echte superpowers! De broccoli kiem bevat een hoge hoeveelheid glucoraphanine, de voorloper van de verbinding sulforafaan. Sulforafaan helpt bij het activeren en versterken van de natuurlijke bescherming van ons lichaam tegen kanker.)

 

Conclusie:

Het opnemen van hersenversterkend voedsel kan een aanzienlijke invloed hebben op de cognitieve gezondheid. Vergeet niet om in je uitgebalanceerd menu veel te variëren, zodat je een verscheidenheid aan deze voedingsmiddelen binnenkrijgt en je brein voorziet van de verschillende voedingsstoffen.. Door slimme voedingskeuzes te maken, kunt je je geheugen, je concentratie en algehele hersenfunctie jarenlang ondersteunen.

Waarom testen?

Om zeker te weten of je brein voldoende goede vetzuren heeft is het goed om dat te testen. Geen klachten betekent helaas niet dat je lichaam niet in de problemen zit. Bij 95% van de mensen die we testen blijkt dat er onvoldoende goede vetten binnenkomen en dat kan op termijn wel degelijk voor klachten of ziekten zorgen. De test geeft een duidelijk overzicht hoe het met je mentale gezondheid gesteld is net als je hart- en vaatkwaliteit. Het geeft aan hoeveel je lichaam bij te zetten heeft om grote problemen aan te kunnen. Daarnaast laat het zien hoe soepel je celmembramen zijn waardoor voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden en afvalstoffen af kunnen vloeien. Het geeft de index van de Omega 3, 6 en 9 net als de verzadigde vetten weer. Genoeg tools om op te kunnen sturen dus!

Juist als je denkt dat het bij jou wel goed zit: Doe een test.

Ook ik dacht dat het 2 jaar geleden bij mij goed zat omdat ik een heel goed Omega 3 product gebruikte. Helaas was mijn uitslag destraseus! Inmiddels zijn mijn resultaten keurig in orde omdat ik de juiste dingen ben gaan doen. ==>> Waarom niet alle Omega 3 producten hun werk doen.

Uit de praktijk blijkt uit de testuitslagen dat 95% niet in balans is. Daar zitten ook mensen bij die regelmatig een vette vis eten en zelfs een groot gedeelte van de mensen die trouw visolie slikken. Dit komt vooral doordat de visolie die vaak genomen wordt al geoxideerd is voordat het de cellen bereikt. Daarmee kan het zelfs nog schade aanbrengen aan de gezonde cellen door de vrije radicalen die daarbij ontstaan.

Het goede nieuws is dat er op een simpele manier iets aan gedaan kan worden, zodat ook jouw gezondheid een boost kan krijgen! Dat de basis voor een goede gezondheid in orde gemaakt kan worden, zodat de gezonde voeding wèl tot in jouw cellen kan komen!

Hoe werkt het?

 • Een vetzuurmeting kun je eenvoudig thuis af nemen. De test wordt anoniem in een onafhankelijk lab (Vitas, Oslo) geanalyseerd. Na 10 – 20 dagen kun je de uitslag online bekijken.
 • Je ontvangt een uitgebreid online rapport, waarin 11 verschillende gemeten vetzuren worden weergegeven, inclusief tips voor een gezondere leefstijl.
 • Een (online) consult, waarin we de vetzuurmeting bespreken en waarin je vragen kunt stellen.
  >>> Optioneel (tegen meerprijs) kun je een checklist invullen, zodat ik inzicht krijg in je huidige voedingspatroon. Je krijgt dan ook menu-tips aangereikt.

Waar werk ik mee?

De suppletie waarmee ik werk staat bekend om zijn kwaliteit/prijsverhouding met bewezen resultaten. Het Omega 3 product bijvoorbeeld heeft een unieke samenstelling van visolie, verkregen uit in het wild gevangen kleine vis, in combinatie met extra vierge olijfolie, verkregen uit vroeg geoogste olijven. Hierdoor bevat deze olie de beschermende werking van polyfenolen die de olie beschermt tegen oxidatie, zelfs tot 35 uur na inname. Andere visolie blijkt uit onderzoek oxideert al meteen na inname en is dus niet werkzaam in het bloed.

  Waar werk ik mee?

  De suppletie waarmee ik werk zoek ik uit op kwaliteit/prijsverhouding met bewezen resultaten en zo natuurlijk mogelijk.

  Weet jij soms ook niet waar je moet beginnen?

  In dit E-book vind je een paar handige stappen die aan de basis liggen van een goede gezondheid.

  Workshop Terug naar je natuur

  Het stilstaan en je zintuigen scherp zetten; was de oefening die mee het meest heeft geraakt. En met mijn ogen dicht stappen maken en voelen vertrouwen dat het goed komt ook al maak ik kleine stapjes. Voelde in het begin wat wankel maar door kleiner stapjes te maken ging het beter.’

  Desiree Rienks-Adank 
  Desiree Rienks-Adank

  Workshop Terug naar je natuur

  ‘De oefening een object in de natuur te zoeken, die representatief stond voor de gevoelens die ik had op dat moment had, was erg treffend. Het was een inspirerende manier om me bewust te zijn van de gevoelens/ belemmeringen die ik had en daarnaast gaf Louisa me handvatten om op praktische manier hiermee aan de gang te gaan! Super gave en leerzame stiltewandeling!

  Simone Koole 
  Simone Koole

  Workshop Fermenteren

  Je geeft veel informatie, je weet zo veel.
  De hoeveelheid aan verschillende informatie is zo van toegevoegde waarde. Ook ketchup maken en meteen een ‘eindproduct’ hebben.

  Caroline Mol 
  Caroline Mol

  Workshop Terug naar je natuur

  ‘Wat een mooie ervaring. Een heerlijke wandeling in een prachtige omgeving en Louisa weet hierbij de juiste toon te zetten zodat je helemaal tot rust komt en 1 wordt met de natuur en je eigen gedachten/emoties.

  Yvonne van Mullem 
  Yvonne van Mullem

  Workshop Terug naar je natuur

  ‘Louisa heeft me begeleidt bij een natuurwandeling. Ik ben graag in de natuur, maar toch gaan veel dingen onbewust aan me voorbij. Door de oefeningen van Louisa was ik me bewust van de natuur. Ik genoot volop van de natuur, de geluiden, kleuren, vormen!’  

  Simone Koole 
  Simone Koole