Het woord goede vetten wordt pas interessant samen in een zin met slechte vetten!

Afgelopen week stond ik voor vijf groepen jongeren van de gesloten instelling Via Almata in Ossendrecht. Verdeeld over twee dagen ontvingen ze workshops over Suiker en Weet wat je eet en mochten ze zelf de keuken in. Ik merkte dat deze jongeren me het hele weekend niet loslieten. Want ik zag kinderen met een goed hart en soms veel bravoure en ik vroeg me af: wat is er met ze gebeurd dat ze hier terecht zijn gekomen. Welke invloed heeft de voedingsindustrie hier op gehad?

Als voedingscoach vind ik het werken met groepen kinderen het meest inspirerend. Kinderen zijn nog nieuwsgierig en buigen mee als ze weten waarom ze iets willen veranderen.
Kijk nou naar pubers. Wat een ingewikkelde leeftijdsfase is dat. Je wilt met de groep meedoen, ondertussen is je lijf flink onder hormonen aan het veranderen en heeft dit effect op lichaamsgewicht (te licht of te zwaar) en huid (acne). Iets waar pubers van voelen dat ze geen impact hebben. Als je ze kunt uitleggen dat ze daar grote invloed op kunnen hebben, zijn ze een en al oor. Helaas werkt het niet mee dat een supermarkt andere verleidingen laat zien. Het is dan niet heel cool om met een overheerlijke salade aan te komen of een lekker gevuld warm soepje, als de rest brood met zoet beleg eet of een zoete snack eet. Je wilt bij de rest horen en liefst niet te veel opvallen.

Ondertussen is het lijf van een puber nog volop aan het groeien (lichaam en met name brein) en kan het niet zonder goede vetten, vitamines en bouwstoffen. Maar als je lichaamsgewicht aan de hoge kant is, is ‘goede vetten’ een term die je liever niet opslaat….

Tenzij het woord goede vetten samen in een zin komt met slechte vetten!

Afgelopen week stond ik voor vijf groepen jongeren van de gesloten instelling Via Almata in Ossendrecht. Op dag 1 gaf ik ze een theorieles over suiker en welke voedingsmiddelen je lijf nodig heeft. Dag 2 mochten ze zelf aan de slag gaan om een gezonde lunch te maken zonder suikers maar met de juiste bouw- en energiestoffen.

‘Mevrouw, wat zei u gisteren ook al weer over die goede vetten?
– Goede vetten verbranden slechte vetten.’

‘Mevrouw, mijn moeder vind dat ik met een diëtiste moet gaan praten. Door mijn medicijnen ben ik veel aangekomen. Ik denk dat ik liever met u zou willen kijken wat ik kan aanpassen, kan dat?
– Natuurlijk!’

Een begeleider gaf aan dat bij de jongeren op de tweede dag onderling bij het ontbijt al werd gevraagd wie er al door zijn suikertaks heen was na het ontbijt. Nu al bewuster van de hoeveelheden suiker die je lichaam maximaal op een dag nodig heeft.

Ik was onder de indruk van hun kennis, hun betrokkenheid bij het thema voeding en hoe gemotiveerd ze waren. Het ontroerde me, dat deze kinderen zo jong al, worstelend in hun leven door allerlei redenen waarvan misschien vele zelfs buiten hun invloedgebied liggen, velen onder medicatie, op deze plek een deel van hun leven meemaken. Soms vroeg ik me af wat de reden was waarom deze kinderen op deze plek terecht waren gekomen. Deze kwetsbare kinderen met hun stoere woorden en gedrag.
Zijn ze wel wie ze zijn?

Het raakte me intens dat deze kinderen hier zitten en geen kant uit kunnen omdat deuren gesloten zijn. Toen er tijdens de laatste workshop een alarm afging, waarbij iedereen terug naar hun kamer moet en tijdelijk ingesloten wordt, totdat duidelijk is of er geen collega’s of kinderen in gevaar zijn, kroop het kippenvel me over de arm. Deze kinderen, amper ouder dan mijn kinderen, opgesloten vaak onder zware medicatie… Wat gaat er van hen komen in onze maatschappij. Dat opgesloten voelen de hele dag, wat doet dat met je.. Ik vond dat de twee dagen dat ik daar rondliep al niet fijn, elke deur moest geopend en gesloten worden met een sleutel van een begeleider.

Minder kinderen met pillen

Deze kinderen inspireren me dus mijn missie minder pillen door betere voeding te volbrengen. Steeds meer wetenschap bevestigt dat voeding meer kan oplossen dan medicijnen en dat ook nog eens zonder bijwerkingen! Met andere woorden is jouw kind wel wie hij of zij is of heeft verkeerde voeding een totaal andere persoonlijkheid van hem of haar gemaakt? In 1981 heeft de Amerikaanse criminoloog Stephen Schoenthaler onderzoek gedaan in een gevangenis. De reden van de toename van agressie en jeugdcriminaliteit moest volgens hem worden gezocht in de suikerconsumptie en kunstmatige kleurstoffen. In 1981 startte Schoenthaler een kleinschalig onderzoek. Daarvoor benaderde hij een jeugdgevangenis en liet de frisdrank- en snoepautomaten verwijderen. Hamburgers en patat werden vervangen door frisse salades, volkorenbrood en vers fruit. Bovendien kregen de gedetineerden alleen nog maar vers voedsel, niets meer uit blik. De gevolgen waren opvallend: binnen drie maanden daalde het aantal overtredingen van de gevangenisregels met 40 procent. (lees hier meer over dit onderzoek)

Als Adhd- en breingezondheid voedingsexpert kan ik een wereld van verschil betekenen voor ouders die worstelen met kinderen die Adhd diagnose of gedragsproblemen of andere breinuitdagingen hebben. En ik niet alleen, met mij zijn er vele voedingscoaches in het werkveld en samen hoop ik dat we deze veranderingen de komende jaren ten goede kunnen doorzetten.

Want laten we eerlijk zijn: als suiker vandaag de dag op de markt gebracht zou worden dan zou het meteen als gif bestempeld worden en zou het niet in onze voeding mogen voorkomen.

Suiker laat ons lijf en brein ontsteken en daar is nog niets goeds uit voortgekomen, gezien de hoge diabetes- en ADHDdiagnoses en andere gezondheidsproblemen.

Laat deze laatste zin even goed tot je doordringen want we zijn bezig onze kinderen ziek te maken. Wij als ouders hebben daar een belangrijke verantwoordelijkheid in. We kunnen ons hoofd niet meer in het zand steken. We weten nu ook dat roken slecht voor ons is, het is een kwestie van tijd voordat SUIKER de volgende sigaret wordt. Ik heb er alle vertrouwen in.

Wil je weten wat je zelf kunt doen? Lees je in of vraag advies aan mij of de vele natuurlijke kindervoedingscoaches. Dat zijn mensen die zich verdiept hebben in voeding, het effect daarvan op je lichaam en je brein.

Ik kan me namelijk voorstellen dat het allemaal boven je hoofd groeit. Ik spreek regelmatig mensen en als iemand dan de vraag stelt: ‘en wat doe jij dan?’ ontstaat er vaak een geanimeerd gesprek over voeding. Er is steeds meer kennis maar hoe zet je dat om in je eigen leven en gezin. Daarvoor ben ik. Jullie uitdaging is mijn zorg. Door ervaring kan ik je bijstaan in dit veranderingsproces in grote of kleine stappen, precies wat past in jullie situatie.
Maar pas op: deze stap zetten tot een gezonde keuze voor jou en je gezin kan grote impact hebben! Het kan zomaar zijn dat je (positieve) gedragsveranderingen in je kind gaat zien, je kind energieker zal zijn of een betere huid zal hebben, zich beter kan concentreren of zijn leervermogen toeneemt… Ben je daar klaar voor…?

 

Workshops olivijncollege via Almata

Waar begin je voor een goede gezondheid?

In dit E-book vind je de basis.

Workshop Terug naar je natuur

Het stilstaan en je zintuigen scherp zetten; was de oefening die mee het meest heeft geraakt. En met mijn ogen dicht stappen maken en voelen vertrouwen dat het goed komt ook al maak ik kleine stapjes. Voelde in het begin wat wankel maar door kleiner stapjes te maken ging het beter.’

Desiree Rienks-Adank 
Desiree Rienks-Adank

Workshop Terug naar je natuur

‘De oefening een object in de natuur te zoeken, die representatief stond voor de gevoelens die ik had op dat moment had, was erg treffend. Het was een inspirerende manier om me bewust te zijn van de gevoelens/ belemmeringen die ik had en daarnaast gaf Louisa me handvatten om op praktische manier hiermee aan de gang te gaan! Super gave en leerzame stiltewandeling!

Simone Koole 
Simone Koole

Workshop Fermenteren

Je geeft veel informatie, je weet zo veel.
De hoeveelheid aan verschillende informatie is zo van toegevoegde waarde. Ook ketchup maken en meteen een ‘eindproduct’ hebben.

Caroline Mol 
Caroline Mol

Workshop Terug naar je natuur

‘Wat een mooie ervaring. Een heerlijke wandeling in een prachtige omgeving en Louisa weet hierbij de juiste toon te zetten zodat je helemaal tot rust komt en 1 wordt met de natuur en je eigen gedachten/emoties.

Yvonne van Mullem 
Yvonne van Mullem

Workshop Terug naar je natuur

‘Louisa heeft me begeleidt bij een natuurwandeling. Ik ben graag in de natuur, maar toch gaan veel dingen onbewust aan me voorbij. Door de oefeningen van Louisa was ik me bewust van de natuur. Ik genoot volop van de natuur, de geluiden, kleuren, vormen!’  

Simone Koole 
Simone Koole