Hoe staat het met jouw darmgezondheid?

Checklijst lekkende darm:

  1. Heb jij ooit antibiotica gebruikt?
  2. Heb je in je eerste levensjaren uitsluitend borstvoeding gehad?
  3. Eet je genoeg vezels (40 g per dag) om je darmmucosa op peil te houden?
  4. Staat gefermenteerde voeding meer dan wekelijks op je menu?
  5. Eet je bijna geen granen en amper zuivel?
  6. Is jouw voedingspatroon voor 80-90% onbewerkt?
  7. Eet je geen (nauwelijks) fastfood? 
  8. Heb je een sterk gevarieerd voedingspatroon met elke dag andere groentes (eet je elke dag de regenboog)?

Hoeveel vragen heb je met JA beantwoordt?

Hoe-houd-ik-mezelf-gezond-natuurlijk-vida-breda

Laaggradige ontstekingen

Tegenwoordig focus ik me meer op een belangrijkste ontdekking die de basis van onze algehele gezondheid vormt, nl de laaggradige ontstekingen. Je hebt er vast al van gehoord.

Laaggradige ontstekingen zijn de bom onder een goede gezondheid in het Westen maar zelfs ook wel wereldwijd. Je weet vast wat het zijn maar ik leg het nog even uit:

Wat gebeurt er bij een laaggradige ontsteking?
Je immuunsysteem is continue een klein beetje actief. Maar die activiteit is niet sterk genoeg om het probleem op te lossen. Het immuunsysteem is dan op zoek naar waar het aan de slag kan zonder echt resultaat. Er is dus geen echte grote ontsteking waar meteen aandacht voor nodig is maar kleine sluimerend ophopend probleem. Je stapelt nl. giftige stoffen op. Ook blijft je immuunsysteem continue hard overwerken maar kan het zijn werk niet goed doen en laat het sporen van vernieling achter in je lijf. Er ontstaan voedings- en energietekorten waar organen last van krijgen. Het wordt dus steeds lastiger je lichaam weer in homeostase (balans) te krijgen. Als het immuunsysteem continue laaggradig actief is zet dat druk op je weerbaarheid en kun je ziek worden of meer last ervaren van hormonale en andere lichamelijke klachten.

Omdat je immuunsysteem de EERSTE HULP van je lichaam is worden alle andere functies dan tijdelijk minder belangrijk.

Ontstekingen vreten voedingsstoffen. Zink, IJzer, Vitamine A, B6, B12, C, D E EN FOLIUMZUUR kunnen bijdragen aan verstoord immuunrespons. Zo leidt tekort aan zink, selenium ijzer en jodium aan trage schildklier. Groot verbruik van magnesium en calcium zorgt voor minder goede spierontspanning en aantrekking en kan hart- en vaatziekten veroorzaken.

70% van je immuunsysteem wordt in je darmen bepaald. Darmen dienen daarom altijd als eerste behandeld te worden anders is het een beetje dweilen met de kraan open.

Lekkende darm is brandhaard voor laaggradige ontstekingen

Het is een van de belangrijkste oorzaken (misschien wel DE belangrijkste oorzaak) voor het ontstaan van chronische ziektes, waarvan het aantal de laatste jaren alleen maar is toegenomen (diabetes, artrose, psychische klachten en kanker).

Checklijst goede voeding 
1. Eet je kind of jij dagelijks vette vis (en dan niet alleen filets maar de vette onderdelen als de ogen en organen van de vis?)

2. Eet je kokosolie of olijfolie i.p.v. plantaardige margarines (bakolie, halva of margarine met basis plantaardige olie, want volgens de voedingsindustrie zo gezond)?

3. Eet je zelfgemaakte koekjes of baksels waarvan je ingrediënten zelf bepaalt in plaats van de kant en klare fabrieksvariant met veel toevoegingen en transvetten?

4. Eet je dagelijks de regenboog aan kleuren groenten?

5. Kook je dagelijks zelf zonder verpakkingen?

6. Eet je dagelijks 40 gram vezels uit diezelfde groenten (en niet uit brood!)

 Hoeveel vragen heb je met JA beantwoordt?

Welke voeding moet ik nemen om gezond te blijven? 

Met een simpele vingerpriktest kan ik 11 vetzuren waardes meten in je bloed (via een onafhankelijk lab, de test is anoniem). Met name de omega 3 – 6 balans wordt uitgemeten en deze balans zou 1:1 moeten zijn maar is vaak 1: 25 of hoger. Wat gebeurt er in je lichaam als die balans mis is? Dan krijg je teveel ontstekingsbevorderende voeding (omega 6 -> bewerkte voeding en plantaardige olie) binnen en te weinig omega 3 (o.a. vette vis).

Aan de hand van de uitslag kan ik je een voedingsadvies doen. Het blijkt nl. dat 95% van alle geteste mensen een disbalans hebben omdat ze de omega 3 simpelweg niet meer uit hun dagelijkse voeding halen en de omega 6 juist veel te veel binnen krijgen.

Klik hier voor meer info over waarom normale visolie niet werkt

Symptomen

– vatbaar voor ziekte en infectie
– vermoeidheid
– (hoofd en spier)pijn
– ontsteking stoffen bloed (cytokines)
– allergieën (je zou niet allergisch moeten zijn voor natuurlijke producten dan is er een verstoring in je lichaam)
– eczeem/huidproblemen
– auto-immuunproblemen
– loopneus en vaak verkouden
– obstipatie en diarree
– verteringsklachten (opgeblazen gevoel)

Dus herken je bij je kind (of bij jezelf):
– sneller moe
– aandacht verslapt
– motivatie neemt af
– weerstand tegen stress neemt af
– suikerbehoefte neemt toe

Hoe houd ik mezelf gezond - natuurlijk vida - natuurvoeding - breda

Gezonde groet,

 

Louisa

Waar begin je voor een goede gezondheid?

In dit E-book vind je de basis.

Workshop Terug naar je natuur

Het stilstaan en je zintuigen scherp zetten; was de oefening die mee het meest heeft geraakt. En met mijn ogen dicht stappen maken en voelen vertrouwen dat het goed komt ook al maak ik kleine stapjes. Voelde in het begin wat wankel maar door kleiner stapjes te maken ging het beter.’

Desiree Rienks-Adank 
Desiree Rienks-Adank

Workshop Terug naar je natuur

‘De oefening een object in de natuur te zoeken, die representatief stond voor de gevoelens die ik had op dat moment had, was erg treffend. Het was een inspirerende manier om me bewust te zijn van de gevoelens/ belemmeringen die ik had en daarnaast gaf Louisa me handvatten om op praktische manier hiermee aan de gang te gaan! Super gave en leerzame stiltewandeling!

Simone Koole 
Simone Koole

Workshop Fermenteren

Je geeft veel informatie, je weet zo veel.
De hoeveelheid aan verschillende informatie is zo van toegevoegde waarde. Ook ketchup maken en meteen een ‘eindproduct’ hebben.

Caroline Mol 
Caroline Mol

Workshop Terug naar je natuur

‘Wat een mooie ervaring. Een heerlijke wandeling in een prachtige omgeving en Louisa weet hierbij de juiste toon te zetten zodat je helemaal tot rust komt en 1 wordt met de natuur en je eigen gedachten/emoties.

Yvonne van Mullem 
Yvonne van Mullem

Workshop Terug naar je natuur

‘Louisa heeft me begeleidt bij een natuurwandeling. Ik ben graag in de natuur, maar toch gaan veel dingen onbewust aan me voorbij. Door de oefeningen van Louisa was ik me bewust van de natuur. Ik genoot volop van de natuur, de geluiden, kleuren, vormen!’  

Simone Koole 
Simone Koole