Welke goede vetten missen in jouw voeding?

Als je een of  meerdere vage klachten zoals een verminderde concentratie, vergeetachtigheid, hoofdpijn, moeite met afvallen, somberheid, huidklachten, buikpijnklachten, hormonale klachten of gewrichtsklachten hebt. En daarnaast gebrek aan energie? Dan kan het zijn dat je lichaam voedingsstoffen mist.

Kan het zo simpel zijn? 

Soms vergeten we wat een lichaam nodig heeft om als een geoliede machine keihard voor je aan het werk te gaan. We vragen veel output van het lichaam en vergeten soms dat de input ook waardevol mag zijn om optimaal te presteren. Je verwacht toch ook niet van een dieselauto dat hij het goed doet op benzine?

Misschien ken je wel mensen met chronische aandoeningen in je familie en wil jij dit  voorkomen, zelfs als je nu nog helemaal niets ervaart van enige klachten.

Een vetzurenbalanstest kan inzicht geven in je gezondheid op celniveau. Met die info kun je preventief aan de slag! Want weet jij wel of alle voeding en supplementen tot in je cellen komen? En dus hun werk naar behoren kunnen doen?

👇

 

moeder en gezondheid

Welke vetten zijn essentieel in je lichaam?

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten worden vaak verward met transvetten. Transvetten zijn bewerkte vetten, gecreëerd in een fabriek door verhitting. Margarine of halvarine zijn transvetten. Van een vloeibaar olie is op een scheikundige manier een product in vaste vorm gecreëerd door verhitting. Frituurvet is ook een transvet. Oliën die niet tegen hoge mate van verwarming kunnen worden transvetten en hebben daarmee een schadelijk effect op je lichaam.

Verzadigde vetten zoals die van nature voorkomen in bijvoorbeeld kokosolie of een avocado hebben waardevolle vetstructuren die je lichaam (met name hersenen, lever en darmen) met mate nodig heeft om goed te functioneren. Verzadigd vet is een leverancier van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Daarnaast is een het een belangrijke bron van energie en geeft het een verzadigd gevoel. 

Voorbeelden van goede verzadigde vetten zijn dan kokosolie, avocado, gefermenteerde volle melkproducten en een goede biologische roomboter.

Omega 9

Olijfolie of olijven zijn de grootste leveranciers van oliezuur maar je vindt omega 9 ook in avocado- en hazelnootolie.

Ik ben van mening dat de werking van Omega 9 vetten in je lichaam wordt onderschat. Veel onderzoeken laten zien hoe belangrijk deze omega is. Het zou het risico op hart- en vaatziekten verminderen, minder kans op neurodegeneratieve ziekten (als Alzheimer) en wellicht ook op verschillende kankersoorten. Ook heeft het een preventieve werking tegen ziekten waar meer dan 50% van de Nederlanders mee te maken krijgt zoals overgewicht, insulineresistentie, metabool syndroom en diabetes. 

Het is belangrijk dat je een hoogwaardige extra vierge olijfolie gebruikt.

Link naar een studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2852848/

Omega 3

Omega 3 is een bouwstof die je absoluut niet kunt missen en waar de meeste mensen (97%) te weinig van binnen krijgen via voeding. Omega 3 is essentieel, dus wordt niet door ons lichaam zelf aangemaakt en moet dus via voeding binnenkomen.

Waarom is Omega 3 zo belangrijk?

Gezonde cellen.
Al onze biljoenen lichaamscellen hebben het vetzuur Omega 3 nodig. Hierdoor kunnen voedingstoffen en zuurstof goed opgenomen worden. Omega 3 zorgt namelijk voor soepele en goed doorlaatbare celwanden. Bij te weinig Omega 3 in je lichaam worden je celwanden stugger en minder doorlaatbaar. Het gevolg  is dat er minder voedingstoffen en zuurstof in je cellen komen en dat afvalstoffen kunnen ophopen. 

Een gunstig effect op bloedvaten en hart.
Omega 3 reguleert de bloeddruk. Ook kunnen ze het HDL, het goede cholesterol, verhogen. Omega 3 vetzuren kunnen helpen bij het verlagen van de triglycerideniveaus in het bloed. Wat kan bijdragen aan gezonder cholesterolprofiel en het verminderen van het risico op hartziekten.

Weetje: Een goed biologisch ei draagt ook bij aan goede cholesterol én aan een goede hersenwerking.

Een goed functionerend brein en zenuwstelsel.
Je hersenen bestaan voor 60% uit vetzuren. Het heeft hiervoor met name Omega 3 als bouwstof nodig. Bij een tekort kan je brein onmogelijk goed functioneren. Dit geldt ook voor de rest van je zenuwstelsel. Omega 3 zorgt er namelijk voor dat de zenuwcellen (boodschapperstofjes) goed met elkaar kunnen communiceren. Een goede Omega 3 waarde geeft je mentaal een lange termijn boost.

Minder stress.
Omega 3 helpt het stresshormoon cortisol te reguleren. Hierdoor wordt de reactie van het lichaam op stress verzacht. Hierdoor verminderen fysieke en mentale klachten. Het is dus met name van belang om bij stress voldoende Omega 3 tot je te nemen.

Meer energie en minder fysieke klachten doordat ontstekingen worden geremd.
Er zijn geen exacte cijfers hoeveel mensen er momenteel laaggradige ontstekingen hebben, maar meer dan 10 miljoen mensen alleen al in Nederland zijn chronisch ziek. Deze chronische aandoeningen komen voor een groot gedeelte voort uit deze laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen zijn niet direct merkbare sluimerende ontstekingen die schade aanrichten door het hele lichaam. Deze stille ontstekingen zijn de oorzaak van de meeste van onze klachten en chronische aandoeningen. Het immuunsysteem raakt hierdoor overactief en rooft energie, waardoor je vermoeid raakt en minder helder kunt denken. De oorzaak hiervan is dat we via onze voeding te veel ontstekingsbevorderende vetzuren binnen krijgen (Omega 6) en te weinig Omega 3. Omega 3 is namelijk ontstekingsremmend en blust de laaggradige ontstekingen.

Een sterke basis voor een gezonde hormoonhuishouding.
Onze hormonen en hormoonachtige stoffen worden aangemaakt uit Omega 3 vetzuren. Het is dus van belang om deze basis voor een gezonde hormoonhuishouding in orde te hebben.

In welke voeding vind je deze waardevolle Omega 3 vetzuren >>>
Walnoten, bosbessen, spinazie, lijnzaad zijn goede leveranciers van Omega 3 vetten net als wilde zalm (geen kweekzalm), haring, makreel, ansjovis en sardines. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Als je meer dan 3 keer per week goede vette vis eet, heb je ook kans dat je vervuiling eet omdat we helaas geen schone zeeen meer hebben. 

Waarom testen?

Om zeker te weten of deze bovenstaande vetten voldoende in je voeding voorkomen is het goed om dat te testen. Geen klachten betekent helaas niet dat je lichaam niet in de problemen zit. Bij 95% van de mensen die we testen blijkt dat er onvoldoende goede vetten binnenkomen en dat kan op termijn wel degelijk voor klachten of ziekten zorgen. De test geeft een duidelijk overzicht hoe het met je mentale gezondheid gesteld is net als je hart- en vaatkwaliteit. Het geeft aan hoeveel je lichaam bij te zetten heeft om grote problemen aan te kunnen. Daarnaast laat het zien hoe soepel je celmembramen zijn waardoor voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden en afvalstoffen af kunnen vloeien. Het geeft de index van de Omega 3, 6 en 9 net als de verzadigde vetten weer. Genoeg tools om op te kunnen sturen dus!

Juist als je denkt dat het bij jou wel goed zit: Doe een test.

Ook ik dacht dat het 2 jaar geleden bij mij goed zat omdat ik een heel goed Omega 3 product gebruikte. Helaas was mijn uitslag destraseus! Inmiddels zijn mijn resultaten keurig in orde omdat ik de juiste dingen ben gaan doen. ==>> Waarom niet alle Omega 3 producten hun werk doen.

Uit de praktijk blijkt uit de testuitslagen dat 95% niet in balans is. Daar zitten ook mensen bij die regelmatig een vette vis eten en zelfs een groot gedeelte van de mensen die trouw visolie slikken. Dit komt vooral doordat de visolie die vaak genomen wordt al geoxideerd is voordat het de cellen bereikt. Daarmee kan het zelfs nog schade aanbrengen aan de gezonde cellen door de vrije radicalen die daarbij ontstaan.

Het goede nieuws is dat er op een simpele manier iets aan gedaan kan worden, zodat ook jouw gezondheid een boost kan krijgen! Dat de basis voor een goede gezondheid in orde gemaakt kan worden, zodat de gezonde voeding wèl tot in jouw cellen kan komen!

Hoe werkt het?

  • Een vetzuurmeting kun je eenvoudig thuis af nemen. De test wordt anoniem in een onafhankelijk lab (Vitas, Oslo) geanalyseerd. Na 10 – 20 dagen kun je de uitslag online bekijken.
  • Je ontvangt een uitgebreid online rapport, waarin 11 verschillende gemeten vetzuren worden weergegeven, inclusief tips voor een gezondere leefstijl.
  • Een (online) consult, waarin we de vetzuurmeting bespreken en waarin je vragen kunt stellen.
    >>> Optioneel (tegen meerprijs) kun je een checklist invullen, zodat ik inzicht krijg in je huidige voedingspatroon. Je krijgt dan ook menu-tips aangereikt.

Waar werk ik mee?

De suppletie waarmee ik werk staat bekend om zijn kwaliteit/prijsverhouding met bewezen resultaten. Het Omega 3 product bijvoorbeeld heeft een unieke samenstelling van visolie, verkregen uit in het wild gevangen kleine vis, in combinatie met extra vierge olijfolie, verkregen uit vroeg geoogste olijven. Hierdoor bevat deze olie de beschermende werking van polyfenolen die de olie beschermt tegen oxidatie, zelfs tot 35 uur na inname. Andere visolie blijkt uit onderzoek oxideert al meteen na inname en is dus niet werkzaam in het bloed.

Weet jij soms ook niet waar je moet beginnen?

In dit E-book vind je een paar handige stappen die aan de basis liggen van een goede gezondheid.

Workshop Terug naar je natuur

Het stilstaan en je zintuigen scherp zetten; was de oefening die mee het meest heeft geraakt. En met mijn ogen dicht stappen maken en voelen vertrouwen dat het goed komt ook al maak ik kleine stapjes. Voelde in het begin wat wankel maar door kleiner stapjes te maken ging het beter.’

Desiree Rienks-Adank 
Desiree Rienks-Adank

Workshop Terug naar je natuur

‘De oefening een object in de natuur te zoeken, die representatief stond voor de gevoelens die ik had op dat moment had, was erg treffend. Het was een inspirerende manier om me bewust te zijn van de gevoelens/ belemmeringen die ik had en daarnaast gaf Louisa me handvatten om op praktische manier hiermee aan de gang te gaan! Super gave en leerzame stiltewandeling!

Simone Koole 
Simone Koole

Workshop Fermenteren

Je geeft veel informatie, je weet zo veel.
De hoeveelheid aan verschillende informatie is zo van toegevoegde waarde. Ook ketchup maken en meteen een ‘eindproduct’ hebben.

Caroline Mol 
Caroline Mol

Workshop Terug naar je natuur

‘Wat een mooie ervaring. Een heerlijke wandeling in een prachtige omgeving en Louisa weet hierbij de juiste toon te zetten zodat je helemaal tot rust komt en 1 wordt met de natuur en je eigen gedachten/emoties.

Yvonne van Mullem 
Yvonne van Mullem

Workshop Terug naar je natuur

‘Louisa heeft me begeleidt bij een natuurwandeling. Ik ben graag in de natuur, maar toch gaan veel dingen onbewust aan me voorbij. Door de oefeningen van Louisa was ik me bewust van de natuur. Ik genoot volop van de natuur, de geluiden, kleuren, vormen!’  

Simone Koole 
Simone Koole