Over de omega 3-6 balans

Visolie werkt niet. Eh, wat?

Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar de werking van omega-3 waarbij de positieve invloed van omega-3 bewezen is. De uitkomsten van deze onderzoeken kloppen maar slaan toch de plank volledig mis.

Vanuit de natuur vinden we nooit omega-3-vetzuren zonder bescherming (florotannines) en vaak wordt in supplementen een bescherming toegevoegd in de vorm van vitamine E. De bescherming met vitamine E als antioxidant kan perfect werken in bijvoorbeeld een visoliecapsule maar voordat de vetzuren verwerkt zijn in het celmembraan zullen deze vetzuren in de praktijk dan meestal toch oxideren met als gevolg dat de omega-3 niet de optimale werking heeft. Dr. Paul Clayton (www.drpaulclayton.eu) heeft daar een artikel over gepubliceerd.*

Hoe moet het dan wel?
De olie is pas goed opneembaar in de cellen van je lichaam als er gebruik wordt gemaakt van de combinatie lipofiele polyfenolen en omega-3. Deze combinatie zorgt ervoor dat de omega-3 niet oxideert voordat het in je cellen wordt opgenomen. Deze oplossing waarbij omega-3 (uit vis of vegan uit algen) gecombineerd wordt met lipofiele polyfenolen vanuit een extra vierge olijfolie aangevuld met vitamine D3 vind je in de Balance oil van Zinzino.

Zit je kind of jij wellicht in de gevarenzone? Meten is weten!
Er zijn wereldwijd ruim 500 miljoen gebruikers van omega-3 vanuit visolie/krillolie/algenolie. Er is een anonieme droge bloed test beschikbaar die geanalyseerd wordt in het onafhankelijke lab Vitas. Op basis van inmiddels ruim 850.000 bloedtesten, uitgevoerd door Vitas uit Oslo, is gebleken dat ruim 97% van deze gebruikers NIET de gewenste resultaten behaalt.
Die ontdekking geeft inzicht in het ontstaan van ziekten. Dus in plaats van medicijnen voor te schrijven kijken we naar de voeding die we binnenkrijgen.

Het ontstaan van de meeste ziekten kent vijf basiselementen, waarvan het merendeel intussen bekend is.

 • 1. Levensstijl en voedingsfactoren zijn van zeer grote invloed op het ontstaan van ‘welvaartsziekten’ (hart-vaatziekten, diabetes 2, chronische darmklachten).
 • 2. De meeste welvaartsziekten hebben een gemene deler, namelijk chronische (laaggradige) ontsteking, een proces dat in ieder orgaan gezond weefsel beschadigd en vernietigd.
 • 3. Drie van de belangrijkste ontstekingsremmende stoffen in onze voeding zijn;
  • Omega 3 vetzuren (voornamelijk in vette vis)
  • Polyfenolen (waardevolle voedingsstoffen uit groente, fruit, noten en specerijen)
  • 1,3/1,6 bètaglucanen (gistsoorten en paddenstoelen).
 • 4. Onderzoek heeft aangetoond dat onze consumptie van omega-3 vetzuren en Polyfenolen met 90% is gedaald en dat ook de hoeveelheid 1,3/1,6 bètaglucanen in onze voeding sterk gedaald is.
 • 5. Wanneer ontstekingsremmende Omega 3 vetzuren, polyfenolen en 1,3/1,6 bètaglucanen aan het voedingspatroon worden toegevoegd en ontstekingsbevorderende voeding vermeden wordt, daalt het sterftecijfer voor dergelijke ziekten bij mensen en dieren met tot wel 90%.

 

Belangrijke basisfactor bij het ontstaan van chronische ontstekingen:

De verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren is uit balans.

Omega 3 en omega 6- vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen. Het lichaam heeft deze vetten nodig voor vele functies, van het bouwen van gezonde cellen tot het gezond houden van het hart en de hersenen. Wij kunnen deze vetzuren echter niet zelf aanmaken en moeten deze dus via onze voeding binnenkrijgen.

Omega 6 vetzuren produceren stoffen die over het algemeen ontstekingsbevorderend zijn, terwijl omega 3-vetzuren worden omgezet in stoffen die juist een brede ontstekingsremmende werking hebben.

De verhouding tussen omega 6 en omega 3-vetzuren in onze voeding is een indicator hoe het met onze gezondheid gesteld is. Het lichaam is geprogrammeerd op een omega 6:3-verhouding van 1:1 (tot 3:1 accepteren we dit nog als gezonde balans).

In Europa is de omega 6:3-verhouding gestegen van 1:1 tot 15:1 en in de VS is deze gestegen tot gemiddeld 25:1. Dit is de verklaring voor de zeer ongunstige ontwikkeling in de sterke toename van chronische aandoeningen.

Bron: Laat voeding je geneesmiddel zijn – Dr. Paul Clayton

Hoe zijn deze waardes betrouwbaar te meten? 

VITAS – ANALYTISCHE DIENSTEN – Droog bloed test (DBS)
VITAS is een GMP-gecertificeerd laboratorium in Oslo voor chemische analyse, met 20 jaar ervaring in het leveren van een hoogwaardige, op maat gemaakte chromatografische analytische service op basis van geavanceerde kennis en technologie. 

Over Dried Blood Spot-technologie
Monsters van gedroogde bloedvlekken (DBS) worden al meer dan 50 jaar gebruikt om pasgeboren baby’s te screenen op aangeboren metabole ziekten. Bij een droog bloed test worden bloeddruppeltjes van een vingerprik op een speciaal filterpapier geplaatst en aan de lucht gedroogd. Vervolgens wordt het in een speciale verpakking opgestuurd naar het laboratorium VITAS in Noorwegen.

Voordelen van DBS-bemonstering zijn minimale volumevereisten, gemakkelijke monsterafname met vinger met minimaal vereiste training, transportgemak en monsterstabiliteit. Eenmaal gedroogd, is het monster maanden tot jaren stabiel bij omgevingstemperatuur of onder koeling (De Jesus, 2009; McDade, 2007).

Compatibiliteit testen
Veel studies tonen aan dat DBS-bemonstering compatibel is met de meeste tests die met verse bloedmonsters zijn uitgevoerd. Deze superieure eigenschappen hebben van DBS een gebruikelijke bemonsteringsmethode gemaakt.

Een voedingspatroon wordt weerspiegeld in het vetzuurprofiel van het bloed. De droog bloedtest evalueert het gehalte aan vetzuren in bloedmonsters verkregen uit een vingertop. De test meet 11 vetzuren, die samen bijdragen tot ongeveer 98% van de vetzuren in het bloed. De vetzuren bevatten verzadigde, enkelvoudig onverzadigde (omega-9) en meervoudig onverzadigde (omega-6 en omega-3) vetzuren.

Een persoonlijke vetzuurprofiel wordt gepresenteerd in de droog bloed test en vormt de basis voor aanbevelingen over hoe een voedingspatroon aangepast kan worden.

Wat wordt er onder andere gemeten in het laboratorium onderzoek:

 • of dat je leefstijl en de voeding die je nu eet, bijdragen aan een goede gezondheid
 • hoeveel ontstekingsbevorderende vetzuren aanwezig zijn
 • wat de verhouding is tussen omega-6 en omega-3
 • of je last hebt van chronische laaggradige ontstekingen
 • of je cellen soepel en doorlaatbaar zijn (de basis van een goede gezondheid is een goede opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen)
 • de mate van stressbestendigheid en gevoel van welbehagen en meer

Heb je naar aanleiding van deze tekst vragen over de test, wil je een test laten doen of advies krijgen over je voedingspatroon en suppletie neem dan contact op.

meten is weten

Ik wil mensen en met name kinderen inspireren en begeleiden,
want daar start de kennis voor de rest van hun leven.

Kijkje in mijn keuken met mijn kinderen op You Tube

Sinds kort ben ik een You Tube kanaal gestart. Inspiratie te over als je namelijk met je gezin thuis zit. Toegankelijk en makkelijk is ons uitgangspunt en veel lol! Met je kinderen de keuken in is een waar feestje!
Leuk als je eens komt kijken!