Over de omega 3-6 balans

Visolie werkt niet. Eh, wat?

Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar de werking van omega-3 waarbij de positieve invloed van omega-3 bewezen is. Toch werken de meeste visolie supplementen niet. Hè?

Als je een goed vet visje eet, dan eet je de goede visvetzuren samen met de beschermende  werking van de alg (door de vis gegeten). Hiermee komen de vetzuren zonder oxidatie aan in je cellen. Vanuit de natuur is deze natuurlijke bescherming, de omega-3-vetzuren samen met de bio-actieve stoffen uit de alg natuurlijk geregeld. Op het moment dat de visolie-industrie visolie uit de vis gehaald haalt ben je meteen natuurlijke bescherming van de alg kwijt. Vaak wordt in supplementen een bescherming toegevoegd in de vorm van vitamine E. De bescherming met vitamine E als antioxidant kan perfect werken om de visolie in een visoliecapsule stabiel te houden, maar op het moment dat je de capsule inneemt en de olie blootgesteld wordt aan zuurstof en warmte, start meteen het oxidatieproces. Daarmee oxideert de olie voordat het in het celmembraan kan worden opgenomen. Daarmee kan de Omega 3 in je lichaam niet zijn werk doen omdat het simpelweg niet in de cellen aankomt.
Uit meer dan 1 miljoen testen hebben wij inzicht in welk Omega3 supplement zijn werk doet en welke niet. Over deze inzichten en hoe omega-3 dan niet de optimale werking heeft, daar heeft Dr. Paul Clayton (www.drpaulclayton.eu)  een artikel  gepubliceerd.*

laaggradige ontstekingen

Hoe moet het dan wel?
De olie is pas goed opneembaar in de cellen van je lichaam als er gebruik wordt gemaakt van de combinatie lipofiele polyfenolen en omega-3. Deze combinatie zorgt ervoor dat de omega-3 niet oxideert voordat het in je cellen wordt opgenomen. Deze oplossing waarbij omega-3 (uit vis of vegan uit algen) gecombineerd wordt met lipofiele polyfenolen vanuit een extra vierge olijfolie aangevuld met vitamine D3. Deze combinatie vind je in de Balance oil van Zinzino.

Zit je in de gevarenzone? Meten is weten!
Er zijn wereldwijd ruim 500 miljoen gebruikers van omega-3 vanuit visolie/krillolie/algenolie. Er is een anonieme droge bloed test beschikbaar die geanalyseerd wordt in het onafhankelijke lab Vitas. Op basis van meer dan een miljoen bloedtesten, uitgevoerd door Vitas uit Oslo, is gebleken dat ruim 97% van deze gebruikers NIET de gewenste resultaten behaalt.
Die ontdekking geeft inzicht in het ontstaan van ziekten. Dus in plaats van medicijnen voor te schrijven kijken we naar de voeding die we binnenkrijgen.

Het ontstaan van de meeste ziekten kent vijf basiselementen, waarvan het merendeel intussen bekend is.

1. Levensstijl en voedingsfactoren zijn van zeer grote invloed op het ontstaan van ‘welvaartsziekten’ (hart-vaatziekten, diabetes 2, chronische darmklachten).

2. De meeste welvaartsziekten hebben een gemene deler, namelijk chronische (laaggradige) ontsteking, een proces dat in ieder orgaan gezond weefsel beschadigd en vernietigd.

3. We missen voldoende ontstekingsremmende voedingstoffen in onze dagelijkse voeding.
Drie van de belangrijkste ontstekingsremmende stoffen;
– Omega 3 vetzuren (voornamelijk in vette vis)
– Polyfenolen (waardevolle voedingsstoffen uit groente, fruit, noten en specerijen)
1,3/1,6 bètaglucanen (gistsoorten en paddenstoelen).

4. De verhouding tussen de vetzuren in ons lijf is is zoek. Er komt teveel Omega 6 in onze voeding (plantaardige olie, vlees en bewerkte voeding) terwijl onderzoek heeft aangetoond dat onze consumptie van omega-3 vetzuren en Polyfenolen met 90% is gedaald. Ook de hoeveelheid 1,3/1,6 bètaglucanen in onze voeding is sterk gedaald.

5. Wanneer ontstekingsremmende Omega 3 vetzuren, polyfenolen en 1,3/1,6 bètaglucanen aan het voedingspatroon worden toegevoegd en ontstekingsbevorderende voeding vermeden wordt, daalt het sterftecijfer voor dergelijke ziekten bij mensen en dieren met tot wel 90%.

 

Belangrijke basisfactor bij het ontstaan van chronische ontstekingen:

De verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren is uit balans.

Omega 3 en omega 6- vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen. Het lichaam heeft deze vetten nodig voor vele functies, van het bouwen van gezonde cellen tot het gezond houden van het hart en de hersenen. Wij kunnen deze vetzuren echter niet zelf aanmaken en moeten deze dus via onze voeding binnenkrijgen.

Omega 6 vetzuren produceren stoffen die over het algemeen ontstekingsbevorderend zijn, terwijl omega 3-vetzuren worden omgezet in stoffen die juist een brede ontstekingsremmende werking hebben.

De verhouding tussen omega 6 en omega 3-vetzuren in onze voeding is een indicator hoe het met onze gezondheid gesteld is. Het lichaam is geprogrammeerd op een omega 6:3-verhouding van 1:1. Inmiddels accepteert de wetenschap 3:1, maar zien we al metingen van over de 25:1.

In Europa is de omega 6:3-verhouding gestegen van 1:1 tot 15:1 en in de VS is deze gestegen tot gemiddeld 25:1. Dit is de verklaring voor de zeer ongunstige ontwikkeling in de sterke toename van chronische aandoeningen.

Bron: Laat voeding je geneesmiddel zijn – Dr. Paul Clayton

Hoe zijn deze waardes betrouwbaar te meten?

VITAS – ANALYTISCHE DIENSTEN – Droog bloed test (DBS)
VITAS is een GMP-gecertificeerd laboratorium in Oslo voor chemische analyse, met 20 jaar ervaring in het leveren van een hoogwaardige, op maat gemaakte chromatografische analytische service op basis van geavanceerde kennis en technologie. 

Over Dried Blood Spot-technologie
Monsters van gedroogde bloedvlekken (DBS) worden al meer dan 50 jaar gebruikt om pasgeboren baby’s te screenen op aangeboren metabole ziekten. Bij een droog bloed test worden bloeddruppeltjes van een vingerprik op een speciaal filterpapier geplaatst en aan de lucht gedroogd. Vervolgens wordt het in een speciale verpakking opgestuurd naar het laboratorium VITAS in Noorwegen.

Voordelen van DBS-bemonstering zijn minimale volumevereisten, gemakkelijke monsterafname met vinger met minimaal vereiste training, transportgemak en monsterstabiliteit. Eenmaal gedroogd, is het monster maanden tot jaren stabiel bij omgevingstemperatuur of onder koeling (De Jesus, 2009; McDade, 2007).

Compatibiliteit testen
Veel studies tonen aan dat DBS-bemonstering compatibel is met de meeste tests die met verse bloedmonsters zijn uitgevoerd. Deze superieure eigenschappen hebben van DBS een gebruikelijke bemonsteringsmethode gemaakt.

Een voedingspatroon wordt weerspiegeld in het vetzuurprofiel van het bloed. De droog bloedtest evalueert het gehalte aan vetzuren in bloedmonsters verkregen uit een vingertop. De test meet 11 vetzuren, die samen bijdragen tot ongeveer 98% van de vetzuren in het bloed. De vetzuren bevatten verzadigde, enkelvoudig onverzadigde (omega-9) en meervoudig onverzadigde (omega-6 en omega-3) vetzuren.

Een persoonlijke vetzuurprofiel wordt gepresenteerd in de droog bloed test en vormt de basis voor aanbevelingen over hoe een voedingspatroon aangepast kan worden.

Wat wordt er onder andere gemeten in het laboratorium onderzoek:

  • of dat je leefstijl en de voeding die je nu eet, bijdragen aan een goede gezondheid
  • hoeveel ontstekingsbevorderende vetzuren aanwezig zijn
  • wat de verhouding is tussen omega-6 en omega-3
  • of je last hebt van chronische laaggradige ontstekingen
  • of je cellen soepel en doorlaatbaar zijn (de basis van een goede gezondheid is een goede opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen)
  • of je hart- en vaten risico loopt
  • de mate van stressbestendigheid en gevoel van welbehagen en meer

Heb je naar aanleiding van deze tekst vragen over de test, wil je een test laten doen of advies krijgen over je voedingspatroon en suppletie neem dan contact op.

Ik wil mensen en met name kinderen inspireren en begeleiden,
want daar start de kennis voor de rest van hun leven.

Kijkje in mijn keuken met mijn kinderen op You Tube

Sinds kort ben ik een You Tube kanaal gestart. Inspiratie te over als je namelijk met je gezin thuis zit. Toegankelijk en makkelijk is ons uitgangspunt en veel lol! Met je kinderen de keuken in is een waar feestje!
Leuk als je eens komt kijken!