De Heulhoeve | Chantal en Joris van Aart

Ik wil altijd graag weten waar de voeding die uiteindelijk op mijn bord komt vandaan komt. Dat geeft verbinding. Contact met de natuur blijft dan dichtbij. Mijn voeding komt van de Heulhoeve.

’Tot 1996 was ons bedrijf het enige met een biologische bedrijfsvoering in West-Brabant’. Een pionier dus met een visie. Joris heeft deze bevlogenheid van zijn vader overgenomen. ‘Ik ben altijd bezig met hoe ik een zo’n mooi mogelijk product kan maken met respect naar de natuur en zijn omgeving.

Biologisch tuinderbedrijf en winkel De Heulhoeve

Ik zie de liefde terug in de courgette die omhoog klimt…

Duidelijk met borden aangegeven vanaf de snelweg afslag Sint Willibrord staat DE HEULHOEVE. Bij de boerderij wordt ik warm verwelkomd door eigenaar Joris van Aart. Hij begint meteen enthousiast te vertellen over de start van hun familiebedrijf. Zijn opa die regulier boer was en zijn vader die het boerenbedrijf niet zou overnemen en dat uiteindelijk toch deed, maar er een biologische tuinderbedrijf van wilde maken. Zijn opa had destijds ook kuikens en vee en was aan het afbouwen. Het had wat voeten in aarde. Er gingen ook heel wat investeringen aan vooraf voordat het dit EKO-keurmerk mocht gaan dragen. Ook qua mensenkracht kostte het energie. Het resultaat; een rijke aarde waar door regelmatige vruchtenwisselingen en met een gezonde insectenbestrijding in de vorm van natuurlijke middelen als lieveheersbeestjes (die destijds nog van de andere kant van de wereld ingevlogen moesten worden) verse producten als aubergine, sperziebonen, komkommers en sla van de grond komen.

Toen zijn vader dit biologisch bedrijf startte 30 jaar geleden moesten ze nog zelf planten opkweken. Biologisch was nog niet zo gewoon als dat het nu is. Al dat harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen.

Er staat nu een gezond biologisch boerenbedrijf, met een (web)winkel en een bezorgdienst. Chantal is er inmiddels bij komen staan en vertelt: ‘Onze vaste klanten zijn al klant bij ons sinds het eerste uur. Het is waardevol dat we zo’n groot vast particulier klantenbestand hebben. Ook in deze tijd, nu sommige oudere mensen vast zitten in hun huisjes en soms ziek zijn, dan is het zo fijn dat we hen wekelijks onze producten kunnen leveren. Het is een onzekere tijd nu, we zijn natuurlijk wel eens bang geweest voor Corona. We zijn een klein familiebedrijf en sluiting omdat we in quarantaine zouden moeten, zou een enorme impact op ons bedrijf hebben. Gelukkig zijn we allemaal nog gezond!’ Verder leveren ze ook aan groothandels zoals Udea en grote winkels als Ekoplaza.

’Tot 1996 was ons bedrijf het enige met een biologische bedrijfsvoering in West-Brabant’. Een pionier dus met een visie. Ook Joris heeft deze bevlogenheid van zijn vader overgenomen. ‘Ik ben altijd bezig met hoe ik een zo’n mooi mogelijk product kan maken met respect naar de natuur en zijn omgeving. Ik probeer ook graag nieuwe dingen uit. Ik ga uit van ieders eigen kracht dus ik heb goed contact met nauwe partners die dezelfde visie delen uit de omgeving en samen maken we een compleet aanbod met voedzame producten voor onze klant’.

Als ik door hun kassen loop dan zie ik de liefde terug in de courgette die omhoog klimt. Ik zie hoe met aandacht de tomatenplanten verzorgd worden zodat er een overzichtelijke rij tomaten in alle kracht mag bloeien en de fiere snijbiet die zijn blad stevig groen omhoog houdt in de verzengende hitte van de kas. Joris legt uit dat ze alleen in het voor- en najaar planten en oogsten. ‘De zomervruchten betrek ik nu van fijne compagnons uit de omgeving. Je moet doen waar je kracht ligt en zo ondersteunen we elkaar’. Chantal vult aan dat er ook jongeren werken met een achterstand tot de maatschappij. Het kost iets meer energie deze jongens te begeleiden maar zij en wij krijgen daar zoveel voor terug!

 Het is waardevol om te zien waar de producten vandaan komen die uiteindelijk op mijn bord belanden. Elke zaterdag stopt de witte bus met groene letters voor onze deur en brengt Dennis (de bezorger en tevens fotograaf van de foto’s) ons de verse, pure en eerlijke producten. Deze voedingsmiddelen worden voor mijn workshops en cursussen gebruikt maar ook ons gezin geniet er heerlijk van. De energie uit de mensenhanden van Joris en Chantal proef je terug. Alles aan hen straalt. Hopelijk neemt een van hun kinderen dit mooie bedrijf te zijner tijd over en blijft de cirkel rond.

Fijne mensen met hun hart op de juiste plek.

Je kunt hun bedrijf bezoeken op vrijdagmiddag en zaterdag want dan is hun winkel geopend of online via de uitgebreide webshop.

 

De Heulhoeve - Natuurlijk vida