Margot Sprenkels van de Nieuwe moeders en Stralen met Margot

Via het geboorte-event leerde in Margot kennen. We hadden meteen een klik en toen Rieneke ons vroeg voor een podcast waren we meteen enthousiast! Wil je de podcast luisteren?

Margot stelt zichzelf even voor:

Hai lieve vrouw!

Het liefste wat ik doe is complexe dingen simpeler maken. 

Alles in dit leven draait naar mijn idee om jezelf veilig voelen. Daarmee bedoel ik dat je jezelf geborgen voelt; geliefd, gezien, gehoord en begrepen. Bij de meeste mensen die ik ken is dit niet helemaal of helemaal niet het geval helaas. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en heb twee manieren bedacht om deze veiligheid te optimaliseren: de eerste is dat je jouw basis in jouw volwassen leven herstelt en de tweede manier is om een baby de beste start mogelijk te geven waar dit leven op voortgeborduurd zal worden.

Deze twee manieren heb ik tot het bot toe geanalyseerd en vertaald in praktische programma’s. Hierbij staat het ‘doen’ centraal, het aanpakken. Theorie omzetten in de praktijk. 

Bij Stralen met Margot werk ik met drukke ambitieuze vrouwen die alles uit het leven willen halen. Deze vrouwen kunnen, willen en doen veel. Ze zijn sterk en kunnen de zorgen van de wereld op hun schouders dragen als het moet. Hierdoor lopen ze vaak aan zichzelf voorbij en lopen in feite elke dag nét achter de feiten aan. Of ze raken juist lamgeslagen door al deze keuzes en lopen vast. In een intensief programma van een half jaar laat ik ze groeien van een ‘prima’ leven naar een leven dat fantastisch genoemd mag worden. Dat het genieten waard is. Vol plezier en balans. En ook de nodige tegenslagen! Die weten ze dan wel heel goed te handelen. Je ziet het ook echt aan ze. Van binnenuit stralen ze en daarmee inspireren ze, zonder dat ze het zelf vaak door hebben, anderen om ook weer te gaan groeien.

Bij De Nieuwe Moeders werk ik, je raadt het al, met nieuwe moeders. Zwangere vrouwen die op het punt staan voor het eerst moeder te worden of hun gezin uitbreiden. Ik begeleid ze naar de bevalling toe. Ik zou bijna zeggen dat ik ervan baal dat ik hier een programma voor heb moeten schrijven. Ik vind het zo bijzonder dat alle informatie voor een zo optimaal mogelijke bevalling al lang bekend is, maar we het op een hele andere manier aanvliegen. Waar de natuur wil dat we dezelfde omstandigheden creëren als toen het kindje verwekt werd (zacht, warm, knus, ongestoord), creëren we een steriele setting, waar je steeds aangesproken wordt en daarmee het proces ook verstoord. We hebben nog een ‘verkeerde’ mindset, door alle Amerikaanse films en series waarmee we zijn opgegroeid. Als je dit omzet, focust op hoe de natuur het bedoeld heeft én het huidige zorgstelsel in Nederland ernaast legt waar dit alles in plaatsvindt, dan kom je goed beslagen jouw bevalling in, door en uit. Het resultaat? Je bent emotioneel beschikbaar voor je kindje in de belangrijke hechtingsfase.

Bij beide concepten kom ik dezelfde type vrouw tegen: het zijn echte ‘Supervrouwen’. Ze willen veel, kunnen veel en doen ook veel. Het zijn stuk voor stuk passievolle vrouwen met een authentieke blik op het leven. Ze hebben liefde voor wat ze doen in hun werk en staan bewust in hun moederschap, of aanstaande moederschap. Ze zorgen graag voor anderen en nemen hen makkelijk werk uit handen. Ze krijgen bovengemiddeld veel voor elkaar door hun onvermoeibare doorzettingsvermogen.

Er is slechts één groot struikelblok. Doordat ze over het algemeen meer geeft dan dat ze ontvangt, schiet de zorg voor haarzelf erbij in. Als ze eerlijk is, dan zou ze best wat meer energie kunnen gebruiken. Of meer uren in een dag willen hebben. Als ze kritisch naar zichzelf durft te kijken, dan ziet ze dat zelfzorg een sluitpost is geworden. Terwijl ze ergens weet dat ze dit zo hard nodig heeft.

Herken jij jezelf in deze vrouw? Zou je (nog) meer uit jezelf en je leven willen halen én tegelijkertijd meer rust willen ervaren? Zoom dan eens in op jouw zelfzorg. Ik heb een test opgesteld waaruit zal blijken waar bij jou de grootste ‘wins’ liggen. Doe de test (±3 min.), krijg direct advies op maat en ga aan de slag! (Naar de ‘Supervrouw zelfzorg’ test >>>)

Ben je daarbovenop ook nog eens zwanger? Top! Dan kun je nog een test afnemen om te zien hoe jouw bevalling ongeveer zou verlopen als je nú jouw bevalling in zou gaan. (Naar de ‘Hoe ga jij jouw bevalling in’ test >>>)

Ga aan de slag met jouw basis zou ik zeggen en onthoud: het leven is veel simpeler dan we denken.

Liefs! Margot

 

 

 

 

DR. Hauschka Therapeute