Paul Frishert (www.mesoloog.info)
Praktijk voor integrale geneeskunde West-Brabant

Een jaar geleden werd ik weer in contact gebracht met Paul. Gelukkig niet omdat ik zelf klachten had, maar via een vriendin. Ik had haar naar Paul een mesoloog, doorverwezen.

Bijna iedereen uit ons gezin heeft al eens bij Paul in de stoel gezeten. Juist omdat Paul naar de oorzaak kijkt en niet aan symptoombestrijding doet ben ik fan van zijn benadering.

Als mensen op je pad blijven komen dan is daar vaak een reden voor. In dit geval een inspirerende samenwerking op voedingsgebied. Wie had dat nou ooit gedacht!

Paul Frishert mesoloog bij Praktijk voor integrale geneeskunde

In 2015 wil ik me wat grondiger laten testen op een klacht die ik al mijn hele leven heb. Ik had al via vele paden gezocht maar nog geen antwoorden op mijn klachten gekregen. Iemand adviseert me een mesoloog. Nu had ik daar persoonlijk nog niet eerder van gehoord maar deze persoon blijkt zeer goede ervaringen te hebben met Paul Frishert. Een paar weken later zit ik in zijn stoel.

Paul blijkt een zeer vriendelijke en toegankelijke man te zijn die me heel graag meer informatie wil geven over zijn werkwijze. Voordat ik binnenstapte heb ik al een hele lijst met vragen mogen beantwoorden over mijn leven en daar gingen we eerst nog wat dieper op in. Ik hield braaf een buisje in mijn hand terwijl Paul met een apparaatje allerlei meridiaan punten aanduwt in mijn voeten en handen. Hoewel ik inmiddels compleet vertrouw op onze eigen natuur, onze eigen genezing en de kracht van ons eigen lichaam, lag ik er op dat moment nog ietwat sceptisch bij.

Ik vraag Paul of hij me kan uitleggen wat een mesoloog precies doet? Pauls ogen lichten op. Mesologie bestaat al weer zo’n 25 jaar. Een mesoloog combineert eigenlijk de kennis van de reguliere geneeskunde met de al oudere kennis van de complementaire geneeskunde. De reguliere geneeskunde, AyurvedaTraditionele Chinese Geneeskundehomeopathiefytotherapie en orthomoleculaire geneeskunde vormen de basis voor de mesologie. Door middel van onderzoek (pols- en tongdiagnose) en het meten van acupunctuur (elektro acupunctuur) ga ik op zoek naar het waarom van de klachten van mensen. De klacht is vaak wel duidelijk, maar niet hoe deze is ontstaan. Soms kom je op heel interessante oorzaken uit, waar mensen zelf niet bij hadden stil gestaan. De therapie, die ook wordt uitgetest, is vervolgens zo veel mogelijk gericht op het wegnemen van de oorzaak van de klachten.

Na anderhalf uur is Paul klaar en geeft me recepten mee voor natuurlijke middelen. Het meest ben ik onder de indruk van de lijst aan voedingsmiddelen die ik voor een bepaalde tijd moet laten staan. Ik was gewend mijn voeding aan te passen voor een ander (een kleintje in mijn buik of aan mijn borst), maar voor mezelf vind ik dat wel een opgave. Gelukkig verdwijnt dat gevoel vrij snel als ik verbeteringen opmerk bij mijn klachten. Want (jippiejajeeh) wat een feest is het als je geen pijn hebt…

Ik vertrouw Paul vervolgens mijn hele gezin toe en door zijn onderzoek kunnen we specifieker ons systeem op een natuurlijkere manier ondersteunen en het weer in balans brengen.

In de loop der tijd verwijs ik meerdere vrienden en bekenden aan hem door. En zo komen we weer op elkaars pad. Een vriendin is op mijn advies met haar dochter bij Paul geweest. Al vrij snel blijkt achter haar klacht o.a. een voedselallergie te zitten. De no-go voedingslijst die Paul meegeeft is enorm. Ik bestudeer de lijst en door Pauls uitgeschreven advies lees ik vanuit welke visie zijn adviezen komen. Paul werkt naast de gewone geneeskunde ook met alternatieve geneeswijzen en de voedingsaspecten hiervan heb ik tijdens mijn studie mogen leren kennen. Ik stel een lijst op van alternatieve producten, schrijf ontbijt-, lunch- en dinerrecepten uit en duik met name in de snack-alternatieven. Die mogen voor haar puberdochter natuurlijk niet ontbreken.

Eind 2019 besluit ik Paul op te zoeken in Hoeven. Het is de laatste keer dat ik in die ruimte kom want inmiddels zit Paul vijf dagen in de week in zijn praktijk aan de Zwaluwstraat in de Belcrum in Breda. We wisselen ideeën uit. De lijst voedingsmiddelen die Paul aanreikt aan zijn cliënten kan wellicht aangevuld worden door voedingsideeën of recepten van mij. We zien een samenwerking wel zitten.

En dan breekt de corona-tijd aan. Paul mag geen cliënten meer begeleiden en zijn praktijk loopt stil. Vol goede moed gaat hij met zijn extra tijd aan de slag om dozen uit te pakken van de verhuizing van Hoeven naar Breda.

Paul vertelt: Het was erg jammer om te moeten stoppen met het ondersteunen van mensen in hun gezondheid, juist nu dat het hardst nodig was. Zoveel als mogelijk heb ik mensen via telefoon of email advies gegeven. Gelukkig ben ik 11 mei weer mogen starten en heb dus ook weer nieuwe cliënten gezien. Fijn, want dit werk maakt me een gelukkiger mens.

Paul is een joviale, optimistische man. Ik verheug me op een mooie samenwerking waarbij we samen cliënten kunnen helpen de balans weer in hun gezondheid te vinden.

Meer informatie over Paul kun je vinden op www.mesoloog.info

mesoloog - Natuurlijk vida