Angelique van Dongen | Osteopathie van Dongen

Inspirerende ontmoetingen. Die blijven hangen, geven je energetische bubbels en doorstarten je motor. Mensen die al veel langer dan ik, wisten dat je lichaam in verbinding staat met alles en dat je organen kunnen vertellen hoe het met je gezondheid gesteld staat.

Voeding en leefstijl doen dat natuurlijk ook. Met aandacht zien en geven. Daar staat Angelique voor. Ik sprak met haar over haar inspiratie in het leven en ze vulde mijn dag met energie.

Osteopathie van Dongen

Met een glimlach loop ik de zon tegemoet. Wat heerlijk dat je soms zo’n fijne ontmoetingen kunt hebben, die zo inspirerend voor je kunnen zijn dat je haast met tastbare energiebubbels naar huis gaat. Ik kom net van Angelique van Dongen vandaan, ruim 20 jaar geleden startte ze de praktijk Osteopathie van Dongen in Breda, later volgde er een praktijk in Rijen en in Oosterhout. Op dit moment runt ze alleen de praktijk in Breda nog.

Jaren geleden lag ik op haar bank met rug- en schouderklachten. Ze sprak toen woorden uit die nog steeds in mijn hoofd nadreunen. Dat werk van jou, past dat nog wel bij je? Ik was destijds traffic-manager en stress hoorde bij deze functieomschrijving. Op dat moment zag ik geen andere mogelijkheid dan door te gaan. Ik was net moeder geworden en mijn man was aan het studeren. Er moest brood op de plank komen. Toch voelde ik toen al dat ze gelijk had. Er zou iets anders op mijn pad komen wat nog beter bij me zou passen. Ook Angelique voorvoelde dat.

Angelique, waar gaat jouw hart van kloppen?

Voor het leven, het mooie weer en het genieten. Ik heb zin in het leven, altijd! Op dit moment zit ik in een fijne periode van mijn leven, alles is in balans met elkaar, privé en werk. Ik ervaar daarmee ook een rust. Ik was vroeger een strebertje; wilde overal de beste in zijn. Ik ben werk gaan doen waar ik veel voldoening uit haal. Mijn passie is om mensen iets mee te geven waar ze blij van worden. Ik heb altijd gevoeld dat het leven het beste met me voor heeft. Als osteopaat ben je ook een soort psycholoog. Je hoort vaak wat er scheef zit. Je kunt daar mensen in ondersteunen, adviseren. De psyche en het lichaam, het zit zo met elkaar verweven. Je kunt dat niet los zien van elkaar. Alles is in verbinding. Zo voel ik dat in dit leven alles voor mij als vanzelf gaat. Alles is op mijn pad gekomen, soepel en gemakkelijk. Daar heb ik zo’n geluk mee gehad! 

Wat doe je zelf om gezond te blijven?

Ik geef mijn cliënten een lijst mee met dingen waar ik zelf ook zoveel mogelijk naar wil leven. Daar staat op dat ze regelmatig rust moeten nemen maar ik zet er ook voedingsadviezen op. Als ik voel dat er een probleem met een orgaan is, is voeding het eerste wat rust brengt. Door de klachten zijn mensen ook geneigd met voeding rekening te houden. Op het moment dat hun klacht oplost is vaak de intentie om goed voor je lichaam te blijven zorgen ook een stuk lastiger. Dat geldt eerlijk gezegd ook een beetje voor mij. Zoet blijft ook een lastige voor veel mensen. Vroeger kreeg ik als kind één keer per week een bakje chips. Tegenwoordig krijgen kinderen elke dag zoet. Dat komt omdat de generatie na mij zelf ook opgegroeid is met meer snoep. Probeer het dan nog maar eens uit je systeem te bannen. Daar ligt wel een uitdaging*!

We zijn als mens in het westen toch gewend alleen maar naar de klacht te kijken. Ook een dokter is zo ingesteld. Dus als we komen pas in actie om onze gezondheid te verbeteren als we daadwerkelijk een klacht hebben waar we zo’n last van hebben, dat we niet anders kunnen dan ons eet- en leefpatroon aan te passen. Op het moment dat de klacht weg is, schieten we vaak weer terug naar ons oude patroon. Ons lichaam zien als een geheel werkend mechanisme met al zijn afhankelijkheden, is veel uitdagender. Als de motor maar loopt, is dan de redenering. Dat we deze motor smeren met vervuilde olie (stress of verkeerde voeding) wordt pas een probleem als er klachten komen.

Angelique is door haar ervaring gewend verder te kijken dan slechts de klacht. Een probleem in het schoudergebied kan heel goed met de lever te maken hebben en dat moet dan aandacht krijgen voordat de klachten oplossen. Vanuit dat perspectief kan ze cliënten ook doorverwijzen naar een mesoloog of een voedingsdeskundige als mensen precies willen weten waar de oorzaak van bepaalde klachten vandaan komen. Niet altijd zijn mensen bereid dat op te pakken. De combinatie van haar behandelingen met een kleine verandering in leefstijl en andere voedingsadviezen helpt mensen vaak al vooruit. Maar helaas ziet ze mensen na een aantal jaren toch ook weer met dezelfde klachten terugkomen. De kern hebben ze dan niet opgepakt en dat uit zich dan weer in klachten.

Welke mensen hebben jou geïnspireerd in je leven?

Op een bepaald moment werd mijn vrouw erg ziek. Ze bleek de ziekte van Lyme te hebben. Ze had totaal geen energie. Er waren dagen dat ze niet eens van de bank af kon komen. Gelukkig heb ik veel waardevolle mensen in mijn netwerk. Zij hebben allemaal hun steentje bijgedragen aan haar herstel. Daar ben ik ze zo dankbaar voor. Anneke Voorhorst uit Bavel, zij is een dame die energetische wonderen verricht. Ze kan met haar handen mensen energetisch behandelen. In het begin stond ik daar wel verbaasd naar te kijken maar ze heeft daar ook zoveel andere mensen mee geholpen! En ook Kas Haaijer, hypnotherapeut. Een integere man die mensen helpt oude stressoren helder te krijgen. Allemaal mensen die liefdevol om mijn vrouw zijn gaan staan en haar erdoorheen gesleept hebben. Dat is misschien wel de kroon op mijn werk. Haar te hebben kunnen helpen genezen.

Met veel aandacht voorziet Angelique me nog van wat tips voor mijn ondernemerschap. Een ware inspirator! Ik voorzie nog wel een samenwerking in de toekomst, een inspirerende lezing waar ik haar voor ga uitnodigen of een samenwerking in emoties en organen. Met zo’n inspirerende dame wil ik zeer zeker graag samenwerken.

Meer over Angelique, haar praktijk en haar collega’s vind je op haar website.

Osteopathie van Dongen - Natuurlijk vida