Voedingsgerichte voorlichting
op scholen en kinderdagverblijven.
Voor ouders, kind, docenten en begeleiding.
Kennis is macht. Ouders, docenten, opa’s en oma’s zorgen allemaal als beste voor hun (klein)kinderen. Toch zien we ieder jaar meer ouderdomsziekten als diabetes en obesitas al bij (kleine) kinderen (41 miljoen kinderen onder de 5 jaar wereldwijd hebben al diabetes). Ik maak me daar zorgen om. In onze westerse maatschappij hebben we veel uitdagingen waar we dagelijks mee worstelen. Voeding is er een van en dat komt onder andere doordat we te weinig tijd hebben. De voedingsindustrie is daar handig op in gesprongen door veel voedingsmiddelen verpakt en kant-en-klaar te verkopen. Maar zelfs als je vers kookt zijn er voedzame alternatieven. Welke toevoegingen ervoor zorgen dat ons eten zo lang mogelijk vers blijft? Hoe ver staan we nog af van onze oorspronkelijke voeding? Weten we welke sociale impact snoepen heeft? Wat zijn dan aantrekkelijke alternatieven?
In samenwerking met stichting Kind en Voeding geef ik voorlichting op scholen en kinderdagverblijven. De insteek is de wirwar van de voedingsindustrie te ontwarren. Ik maak je bewust van je keuzes en stel eventuele alternatieven voor. Specifiek voor de echte jonge kinderen heb ik ook een speciaal aanbod voor kinderdagverblijven.
Daarnaast proberen we het OK-vignet een prominentere plek te geven in restaurants en kinderdagverblijven, zodat er voor de bewuste ouders altijd iets voedzaams te kiezen valt!
Voorlichting op jouw school/kinderdagverblijf ontvangen? Wist je dat je daar subsidie voor kunt aanvragen van 2000 euro? Maakt het extra aantrekkelijk!
Waarom voorlichting voor het jonge kind?
Stichting Kind en Voeding heeft aantrekkelijke lespakketten voor scholen en kinderdagverblijven ontwikkeld. Doel? Kinderen leren waar voeding vandaan komt en wat voeding in je buik doet. Ze laten proeven en met eten spelen door je zintuigen in te zetten. Mijn ambitie is om kinderen wijzer te maken over hun eigen invloed op hun gezondheid.
Ik maak je bewust van je keuzes en stel eventuele alternatieven voor. Ben je nieuwsgierig wat voedingskeuzes voor jou en je lichaam op langere termijn betekenen?
Sinds 2020 zet ik me als voorlichter en regiocoördinator in voor stichting Kind en Voeding. Dit houdt in dat ik workshops geef aan scholen, kinderdagverblijven en aan ouders en verzorgers met het doel goede voeding voor kinderen op de kaart te krijgen. Voor deze lessen kunnen ze subsidie bij de gemeente aanvragen en het keurmerk OK-vignet verkrijgen. Interessant toch?
Stichting Kind en Voeding
Stichting Kind en Voeding is opgericht om (groot) ouders en kinderen bewust hoe belangrijk natuurlijke voeding voor de gezondheid is. Als voorlichter verzorg ik voorlichtingen en gastlessen op basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen over gezonde en eerlijke voeding.
De stichting is ontstaan uit bezorgdheid over het aanbod “gezonde” voedingsmiddelen in onze supermarkten. Want nog altijd blijkt dat dit gezonde aanbod teveel suiker, zout, slechte vetten, kleur-, geur- en smaakstoffen (E nummers) bevat. Waardoor kinderen een verhoogde kans hebben op toename van hun lichaamsgewicht, vermoeidheid en hyperactiviteit. Professor Jaap Seidell uitte zich hier in de masterclass bij Maxx zijn onrust over. Uit ervaring blijkt dat als kinderen overstappen op een meer natuurlijke voeding, ze hier veel minder last van zullen hebben. Om ze hierbij te helpen, hebben wij de ouders en de scholen en de kinderopvang nodig. Zodat we dit gezamenlijk kunnen aanpakken. Kennis is macht en in dit geval, gezondheid!
Het zijn leuke, inspirerende en voedzame workshops waar kinderen veel van leren en ervaren. Het is mogelijk een subsidie te ontvangen voor dit voedselonderwijs via Jong leren eten.
Subsidie aanvragen
Klik hier voor informatie over Subsidie Stichting Jong Leren Eten.
Stichting kind en voeding
Klik hier voor alle informatie van Stichting Kind en Voeding, waar ik voorlichter en regiocoördinator van ben.